Batoniki owsiane w czekoladzie

5 (142 ocen)

Owsiane batoniki lubię jednak rzadko zdarza mi się kupić takie które naprawdę mi posmakują. Mówiąc nieskromnie te są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Nie za słodkie i z pysznymi składnikami.

Składniki:

  • 180 g płatków owsianych
    10 g otrębów owsianych
    20 g wiórków kokosowych
    30 g sezamu
    30 g migdałów
    30 g orzechów laskowych
    30 g poppingu z amarantusa
    80 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych moreli

    80 g masła
    100 g miodu
    20 g cukru

    100 g gorzkiej czekolady
    drobno starta skórka z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki owsiane w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

    Wraz z płatkami, otrębami, sezamem i wiórkami kokosowymi prażymy je na suchej patelni przez około 7-8 minut aż całość będzie ładnie pachnieć.

    Następnie mieszamy z poppingiem z amarantusa, z żurawiną oraz z pokrojoną na mniejsze kawałki morelą.
  • 2. W garnuszku roztapiamy masło wraz z miodem i cukrem.

    Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok 2 minuty.

    Zalewamy tym naszą mieszankę.
  • 3. Mieszamy i wykładamy na blachę tak aby nie było zbyt cienkie użyłam 22 x 33 cm jednak nie zapełniłam całej).

    Wilgotną dłonią dobrze dociskamy aby całość byłą bardziej zwarta.

    Blachę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Batoniki owsiane w czekoladzie 4. Po tym czasie kroimy na batoniki.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze skórką pomarańczową.

    Na każdego batonika nakłądamy po łyżeczce czekolady.

    Rozsmarowujemy ją i ponownie wkładamy do lodówki aż zastygnie.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować