Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

5 (146 ocen)

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo

Składniki:

  • 1 pomarańcza wraz z otartą skórką
    50g cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    dwie łyżki miodu
    20g masła
    3/4 szklanki suszonej żurawiny
    100g migdałów w płatkach
    7-8 suszonych moreli
    2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Batony Dodatki

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Musli Otręby Płatki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować