Batoniki - czekoladowe szyszki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Amatorów tych batoników można znaleźć nie tylko wsród dzieci. Dorośli także chętnie na nie się skuszą.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cukierki krówki: 35 dekagramów
    - mleko: 5 łyżek
    - ryż preparowany: 50 gramów

    - czekolada gorzka: 120 gramów
    - mleko: 5 łyżek
    - olej rzepakowy: 1 łyżka

Batoniki - czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić krówki z dodatkiem mleka. Należy je cały czas mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • 2. Do rozpuszczonych cukierków wsypać ryż, bardzo dokładnie wymieszać.
  • batoniki - czekoladowe szyszki 3. Na papierze do pieczenia formować z masy ryżowo-krówkowej, batoniki. Należy część masy nabierać łyżką, drugą można sobie pomagać. Trzeba to robić dosyć sprawnie, ponieważ masa bardzo szybko zastyga.
  • 4. Batoniki pozostawić na ok. 3 godziny, do całkowitego ich zastygnięcia.
  • 5. Przygotować p o l e w ę: czekoladę rozpuścić wraz z dodatkiem mleka i oleju. Gotową polewą, silikonowym pędzelkiem smarować batoniki. Pozostawić do całlkowitego zastygnięcia polewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy