Batoniki a`la 3 -bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małą formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią i układamy na niej herbatniki. Pozostałe rozkruszamy i wrzucamy do miski. Do herbatników wrzucamy orzechy i płatki migdałowe. W garnku roztapiamy masło, cukier , wodę i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Kiedy masa będzie ciepła ale nie gorąca przelewamy ją do miski z herbatnikami, wsypujemy mleko i szybko mieszamy. Gotową masę wylewamy na herbatniki , wyrównujemy i dociskamy dwoma waflami. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy polewę.
Polewę rozprowadzamy po waflach i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Kiedy wszystko razem ostygnie i stężeje , wycinamy z formy batoniki - takiej długości i szerokości jakie chcemy. Można też wyciąć batoniki przed wylaniem polewy i każdy z osobna moczyć w polewie i odkładać .
Komentarze