Batoniki a`la 3 -bit

0 (0 ocen)

Praktyczne rozwiązanie na małe "co nieco". Polewę zrobiłam według nieco zmodyfikowanego przepisu Joanny 55 na idealną polewę do ciast.

Składniki:

  • - 200 g masła
    - 1,5 szklanki cukru
    - 100 ml wody
    - 3 łyżki kakao
    - 250 g mleka w proszku
    - ok 30 herbatników ( takich zwykłych )
    - 2 suche wafle
    - garść pokruszonych orzechów laskowych
    - 20 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki a`la 3 -bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią i układamy na niej herbatniki. Pozostałe rozkruszamy i wrzucamy do miski. Do herbatników wrzucamy orzechy i płatki migdałowe. W garnku roztapiamy masło, cukier , wodę i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Kiedy masa będzie ciepła ale nie gorąca przelewamy ją do miski z herbatnikami, wsypujemy mleko i szybko mieszamy. Gotową masę wylewamy na herbatniki , wyrównujemy i dociskamy dwoma waflami. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy polewę.
    Polewę rozprowadzamy po waflach i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Kiedy wszystko razem ostygnie i stężeje , wycinamy z formy batoniki - takiej długości i szerokości jakie chcemy. Można też wyciąć batoniki przed wylaniem polewy i każdy z osobna moczyć w polewie i odkładać .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Płatki Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować