batonik orzechowo- czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

uwielbiam orzechowe pysznosci

  • 45 min

Składniki:

  • 1 puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
    90 g roztopionego masła
    140 g posiekanych orzechów(ulubionych)
    70 g wiórek kokosowych
    240 g grubo posiekanej ulubionej czekolady
    100 g pokruszonych ciasteczek zbozowych

Batonik orzechowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę (u mnie 17 x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Na spód wylać rozpuszczone masło. Na nie równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a następnie orzechy. Całość zalać mlekiem z puszki. Nie mieszać! Mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy i wszystko się ładnie zespoli.
  • 2. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 175°C.
    Można przykryć od góry folią aluminiową.
    Ostudzić, włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki (będzie się lepiej kroiło). Pokroić.

Komentarze

Podobne przepisy