Ciasto Batonik

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto przygotowuję zawsze na uroczystość rodzinną jest przepyszne wprost rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Foremki 24/35
    Ciasto ciemne:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki maki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza orzechowa
    3 białka
    50 g mielonych orzechów włoskich
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kokosowa
    300 g wiórek kokosowych(drobnych)
    500 ml mleka
    500 ml kremówki 30%
    2 galaretki cytrynowe
    8 łyżek cukru pudru
    Masa kajmakowa
    1 puszka kajmaku(400g)
    1 czekolada orzechowa
    1 czekolada biała
    2 batoniki prince polo(po50 g)
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy(bez cukru)
    3 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 1/2 łyżki mąki pszennej
    250 g masła
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto batonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne
    W misce wymieszać wszystkie składniki suche.
    W drugiej misce ubić same białka z cukrami na sztywno,następnie dodać żółtka ,ocet i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
    Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną mąką foremkę .
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Beza orzechowa
    Białka ubić z cukrem na puch,dodać stopniowo pozostałe składniki i delikatnie wymieszać
    Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem foremkę.
    Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    Masa kokosowa
    Mleko zagotować i zalać wiórki kokosowe i odstawić na 1 godzinę.
    Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.Przestudzić.
    Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i wymieszać mikserem na najniższych obrotach, na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Podzielić na dwie części.
    Masa kajmakowa
    Cukier,żółtka,mąkę i proszek budyniowy dokładnie zmiksować dodając 1/2 szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową i ugotować budyń.
    Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem i kajmakiem.
    Z gotowej masy odłożyć na bok 6 łyżek do dekoracji.
    Do pozostałej masy dodać posiekane batony i czekolady.
    Masę podzielić na dwie części
    Przełożenie ciasta:ciasto ciemne-masa kajmakowa-masa kokosowa-beza orzechowa-masa kajmakowa-masa kokosowa -dekoracja dowolna.
    Całość dobrze schłodzić.

Porady

Ciasto można też udekorować potartą czekoladą lub orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Orzechy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować