Bataty z aromatycznym farszem

0 (0 ocen)

Po raz pierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać boczek znalazłam w internecie. Wyszedł smaczny posiłek, a bataty z pewnością jeszcze nie raz zakupię.

Składniki:

  • 2 większe bataty
    150g wędzonego boczku
    60g sera pleśniowego "Lazur"
    6 pomidorków suszonych
    1 duży pęczek natki pietruszki
    100g sera żółtego typu gouda
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Ser

Bataty z aromatycznym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkość możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki.
    W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i podlewamy całość 1/2 szklanką wody. Smażymy do jej całkowitego odparowania i zrumienienia. Dodajemy posiekane drobno pomidory suszone.
    Gotowe bataty kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środki zostawiając ok 4mm ścianki. Dodajemy do boczku wraz z pokruszonym serem pleśniowym i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz i nadziewamy nim połówki przygotowanych wcześniej batatów. Posypujemy drobno startym serem żółtym i ponownie zapiekamy przez 10 minut w temp 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Boczek Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować