Bataty faszerowane fetą, oliwkami i tymiankiem

4.47 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ich smak przypomina trochę dynię pieczoną, trochę marchewkę. Po upieczeniu stają się delikatne, kremowe, po prostu pyszne!

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości bataty
    150 g sera feta
    ok 10 szt czarnych oliwek
    sól
    pieprz
    pęczek świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Bataty faszerowane fetą, oliwkami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i owinąć w folię aluminiową (każdy oddzielnie) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 40 min, aż będą miękkie. Do ich pieczenia nie trzeba używać ani przypraw ani oleju.
  • 2. Upieczone bataty, wyciągnąć z foli na talerz i wystudzić. Przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki, zostawiając brzegi ok 3 mm. Wydrążone środki wymieszać z pokruszoną fetą i 1 łyżką posiekanego tymianku. Gotowym farszem napełniać ziemniaki. Oliwki pokroić w drobne plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać solą, pieprzem i siekanym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.99 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Bataty faszerowane boczkiem i mozzarellą

To może cię zainteresować