Basler Brunsli - ciasteczka korzenne (bezglutenowe)

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Szwajcarskie czekoladowo-migdałowe ciasteczka świąteczne - źródło przepisu : ilovebake.pl

  • 30 min

Składniki:

  • 225 g migdałów, bez skórki
    1 1/2 szklanki cukru
    170 g gorzkiej czekolady
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    2 białka, lekko roztrzepane

    DODATKOWO:

    3-4 łyżki cukru
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Basler brunsli - ciasteczka korzenne (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować