Basler brunsli - ciasteczka korzenne (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze.
Komentarze