Basia

4.99 (196 ocen)

Zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Miodownik.

Składniki:


  • Ciasto:
    4 szk mąki
    1 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki miodu
    3-4 łyżki śmietany 18%
    2 jaja
    1 kostka margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 l mleka
    6-8 łyzek kaszy manny
    1 szkl.cukru
    1op. cukru waniliowego
    1 kostka Margaryny Palmy z Murzynkiem
    2 słoiki dzemu z czarnej pożeczki
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Basia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Basia 1. Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na cztery części (trzy większe,jedna mniejszą)Każdą część upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15 min (piec z termoobiegiem) Trzy większe placki zostawić,a czwarty pokruszyć.Mleko,cukier,kaszę manną ,cukier waniliowy zagotować na masę i odstawić do przestudzenia.Do wystudzonej masy dodać miękką Margarynę Palmę z murzynkiem.Całość zmiksować na krem.Przekładać placki od góry kremem,od dołu dżemem tak.wierzch ciasta posmarować cienko masą i posypać okruszkami z ciasta.

Porady

Ciasto "Basia" trzeba zrobić dzień wcześniej przed spożyciem, każdego kolejnego dnia jest lepsze:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować