basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

jedno z moich ulubionych ciast, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;) Ciasto z kuchni arabskiej

Składniki:

  • krem:

    1/2 litra mleka
    1/2 szkl cukru
    7 łyżek skrobi kukurydzianej
    200 ml śmietany 36%
    150 g serka kremowego

    ciasto:

    450 g semoliny
    200 g jogurtu naturalnego
    250 g mleka w proszku
    200 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g miękkiego masła

    syrop:

    3/4 szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    3/4 szkl cukru
    trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. krem: mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.
  • 2. syrop: Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.
  • 3. ciasto: Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką. Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm
  • 4. Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać.
  • image-24j16gl 5. Przed wstawieniem do piekarnika nożem kroimy romby lub kwadraty. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st. Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami...

Porady

Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować