1.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowych na puszystą masę. Do przesianej mąki dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, sody i cynamonu. Wymieszać. Do utartej masy dodać sypkie składniki chwilę ubijać, aż wszystkie składniki razem się połączą. Ciasto będzie gęste.
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić na sitku, następnie delikatnie osuszyć rodzynki na papierowym ręczniku i opruszyć odrobiną mąki. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką tak aby ciasto okleiło owoce. Tak przygotowaną masę wylać na prostokątną blachę o wymiarach 36/24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w tem. 180 stopni C.
Porady
Ciasto będzie miało oryginalny smak jeśli dodamy do niego 2 łyżki kakao.
Komentarze