BARTUŚ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis dostałam od mamy. Ciasto jest łatwe do przygotowania a przy tym pyszne w smaku. Gorąco polecam

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki;
    1 szklanka cukru;
    1 cukier wanilinowy;
    4 jajka;
    3/4 szkl. oliwy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    1 łyżeczka cynamonu;
    4 duże jabłka;
    100 g rodzynek.

Bartuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowych na puszystą masę. Do przesianej mąki dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, sody i cynamonu. Wymieszać. Do utartej masy dodać sypkie składniki chwilę ubijać, aż wszystkie składniki razem się połączą. Ciasto będzie gęste.
    Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić na sitku, następnie delikatnie osuszyć rodzynki na papierowym ręczniku i opruszyć odrobiną mąki. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką tak aby ciasto okleiło owoce. Tak przygotowaną masę wylać na prostokątną blachę o wymiarach 36/24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w tem. 180 stopni C.

Porady

Ciasto będzie miało oryginalny smak jeśli dodamy do niego 2 łyżki kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy