Barszczyk czerwony z uszkami

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • "Uszka"

    Ciasto:
    2-2,5 szkl mąki pszennej
    1 szk gorącej wody
    1 łyżka oleju

    Farsz:
    30 dag pieczarek
    cebula
    2 spore garści suszonych grzybów
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju

    "Barszczyk"

    1 kg buraków
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    (ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga)
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    woda z moczenia grzybów
    łyżka majeranku
    sól, pieprz
    2 łyżki octu
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Barszczyk czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą aby tylko je przykryła i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień grzybki odcedzić (wodę zachować do barszczu) i posiekać razem z cebulą w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na większej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić.

    Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się nie oparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
  • 2. W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar mięsny to wodę zagotowujemy z wołowiną). Wrzucić obrane i grubo pokrojone warzywa, przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godz). Przecedzić, dolać wodę z grzybów, majeranek i ocet. Doprowadzić do wrzenia.

    Uszka podawać z barszczykiem posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Farsz Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować