Barszcz z uszkami

4.5 (146 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup. Smaczna i zdrowa, a uszka to idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • BARSZCZ:
    3 średnie buraki
    0,5 l rosołu lub 1 kostka rosołowa
    5 ziaren pieprzu
    sól
    listek laurowy
    pieprz mielony
    majeranek
    kwasek cytrynowy
    cukier

    CIASTO NA USZKA:
    500 g mąki
    1 szkl wody

    FARSZ:
    500 g mięsa z rosołu
    1 duża cebula
    1 jajo
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka

Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy, a następnie dodajemy do rosołu zagotowanego wraz z 1l wody. (Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuszczamy ją w 1,5 l wody.) Dodajemy przyprawy: ziarna pieprzu, sól, listek laurowy, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki majeranku i gotujemy około 40 minut.
  • 2. Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
  • 3. Mąkę z wodą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na uszka. Nakładamy farsz i zaklejamy formując uszka. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.
  • 4. Aby barszcz miał ładny kolor wsypujemy odrobinę kwasku cytrynowego i mieszamy. Gdyby okazało się, że barszcz jest za kwaśny doprawiamy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować