Jest to moje ulubione danie wigilijne. Często je robię także w ciągu roku gdyż uwielbiam barszcz z uszkami. Polecam wszystkim. Mój przepis jest prosty gdyż taką kuchnię preferuję. Nie lubię siedzieć cały dzień w kuchni. :)
1 godz. 20 min
Składniki:
30 dag buraków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula i jedna mała
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
20 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek
sól
Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.
2.Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.małą cebulę posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
3.Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Komentarze