BARSZCZ Z USZKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to moje ulubione danie wigilijne. Często je robię także w ciągu roku gdyż uwielbiam barszcz z uszkami. Polecam wszystkim. Mój przepis jest prosty gdyż taką kuchnię preferuję. Nie lubię siedzieć cały dzień w kuchni. :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 dag buraków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 duża cebula i jedna mała
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    5 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka koncentratu buraczanego
    1/2 szklanki mąki
    20 dag ugotowanych suszonych grzybów
    1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    majeranek
    sól

Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.
  • 2. Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.małą cebulę posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
  • 3. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
  • 4. Smacznego. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy