Barszcz z kaszanką

4.49 (166 ocen)

Przepis na tradycyjną zupę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni.

Składniki:

  • Składniki:
    naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
    1,5 l bulionu warzywnego
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanej
    suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Żurek Żur Kaszanka

Barszcz z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela angielskie oraz podsmażoną cebulkę.
  • 2. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut.
  • 3. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować