Przepis na tradycyjną zupę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni.
Składniki:
Składniki:
naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
1,5 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanej
suszony majeranek
Barszcz z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela angielskie oraz podsmażoną cebulkę.
2.Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut.
3.Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Komentarze