Barszcz z botwinki

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Od maja rozpoczął się sezon na nowalijki. Uwielbiam takie, świeże, chrupiące warzywa, a botwinka jest jednym z nich. Mając okazję na dostanie młodych warzyw warto z nich korzystać, szczególnie, że są wyjątkowo zdrowe. Barszcz z botwinki to pozycja obowiązkowa. Idealny na ciepło i na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    2 ząbki czosnku
    1 l bulionu
    1 łyżka octu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 jajka na twardo
    kilka młodych ugotowanych ziemniaków
    6 łyżek śmietany 18%
    6 łyżek śmietany 30%
    1 łyżeczka majeranku
    wegeta, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Botwinka

Barszcz z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.
  • 2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować