• Barszcz wigilijny na zakwasie

    Dodane przez: anemon

  • Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie przygotowany bez wywaru z grzybów można podać dzieciom i osobom, które nie jedzą grzybów.

  • Barszcz wigilijny na zakwasie

    Składniki


    - buraczki: 0.5 kilograma
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - seler: 0.25 szklanki
    - czosnek: 3 ząbki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie (ziarna): 3 sztuki
    - pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo mielony (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - kwaśne jabłko: 1 sztuka
    - kwas z kiszonych buraczków: 0.5 litra

  • Sposób przygotowania

    1.

    Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku.

    2.

    Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut.

    3.

    Oba garnki odstawiam na noc. Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam.

    4.

    Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.

    5.

    * kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/buraczki-kiszone-na-barszcz-2

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zima, buraki, zupa, wigilia, boże narodzenie, kuchnia polska, barszcz, tradycyjna kuchnia, potrawy_wigilijne
  • 0 komentarzy