Barszcz wielkanocny na zakwasie

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • domowy zakwas
    1 kg żeberek
    0,5 kg kości karkowych
    0,3 kg kiełbasy wiejskiej
    4 białe surowe kiełbaski
    6 ząbków czosnku
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    korzeń chrzanu
    sól, pieprz
    7 ugotowanych na twardo jaj
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Zakwas

Barszcz wielkanocny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas:
    Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, dodać 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę chleba, zalać do pełna wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
  • 2. Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego kiełbasę wiejską i białą, zalać woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
  • 3. Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować