BARSZCZ UKRAIŃSKI Z ZIEMNIAKAMI

4.5 (174 ocen)

Pożywna, rozgrzewająca zupa.

Składniki:

  • 4 duże buraki
    2 marchewki
    duża cebula
    2 puszki białej fasoli
    ¼ małej kapusty
    2-3 łodygi selera lud kawałek selera
    sok z ½ cytryny
    ½ pęczka koperku
    ½ pęczka natki pietruszki
    3 kostki rosołowe
    ½ szklanki śmietany
    1 kg ziemniaków
    20 dag wędzonego boczku
    olej
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej 2,5 litra wody,wrzuć kostki rosołowe,zagotuj.
    Obierz marchewkę i cebulę, pokrój w plasterki, łodygi lub seler na kawałki, kapustę oczyść poszatkuj.
    Cebulę podsmaż na oleju, wrzuć warzywa do wrzątku, dodaj podsmażoną cebulkę.
    Buraki obierz, zetrzyj na tarce,fasolę osącz dodaj do zupy.
    Gotuj 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Dopraw solą i pieprzem,wlej sok a cytryny.
    Dodaj śmietanę wymieszaj, zagotuj.
    Posyp natką pietruszki.
    Ziemniaki ugotuj do miękkości, pokrojony boczek zesmaż na patelni na rumiane skwarki.
    Barszcz podawaj w miseczkach, na osobnym talerzyku ułóż porcję ziemniaków, polej skwarkami, posyp posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować