15 dag buraka ćwikłowego
5 dag pomidora
3 dag selera
10 dag fasoli czerwonej gotowanej
3 dag kapusty białej
2 dag cebuli
8 dag białej fasoli gotowanej
6 dag ziemniaków
1 łyżka octu balsamicznego
2 listki laurowe
Bulion wegetariański
1 l wody
Sól
3 ziarna ziela angielskiego
Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę
• Buraki pokrój w kostkę
• Seler pokrój w pasy
• Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę
• Poszatkuj kapustę
• Pokrój cebulę w piórka
• W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa
• Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewając niewielką ilością wody..
• Następnie dodać wodę, bulion, przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
• Gotować przez ok. 10 -15 minut.
• Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny
• Połowę zupy zmiksować w blenderze i połączyć z pozostałą zupą.
• Przed podaniem dodać łyżkę oleju lnianego, 2 łyżki kaszy jaglanej.
• Posypać mielonymi pestkami dyni.
• Dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.
Komentarze