Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną i pestkami dyni

5 (158 ocen)

  • 60 min

Zdrowa i pożywna zupa na długie zimowe wieczory

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag buraka ćwikłowego
    5 dag pomidora
    3 dag selera
    10 dag fasoli czerwonej gotowanej
    3 dag kapusty białej
    2 dag cebuli
    8 dag białej fasoli gotowanej
    6 dag ziemniaków
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 listki laurowe
    Bulion wegetariański
    1 l wody
    Sól
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę
    • Buraki pokrój w kostkę
    • Seler pokrój w pasy
    • Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę
    • Poszatkuj kapustę
    • Pokrój cebulę w piórka
    • W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa
    • Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewając niewielką ilością wody..
    • Następnie dodać wodę, bulion, przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    • Gotować przez ok. 10 -15 minut.
    • Pod koniec gotowania dodać ocet balsamiczny
    • Połowę zupy zmiksować w blenderze i połączyć z pozostałą zupą.
    • Przed podaniem dodać łyżkę oleju lnianego, 2 łyżki kaszy jaglanej.
    • Posypać mielonymi pestkami dyni.
    • Dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować