Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki

4.47 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem buraczano-jabłkowym.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    3 nieduże ziemniaki
    2 marchewki
    2 buraki
    1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki)
    1 puszka czerwonej fasoli
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy.
  • 2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie.
  • 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa.
  • 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować