Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

smaczna i syta zupa, w sam raz na jesienny obiad

Składniki:

  • 1/2 główki włoskiej kapusty
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 seler
    1 pietruszka
    1 por
    4 średnie buraki
    1 szkl. białej fasoli (należy namoczyć wcześniej, najlepiej całą noc)
    1 1/2 litra wywaru
    czosnek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    śmietana do zup
    natka pietruszki

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz ukraiński-szykowanie składników na zupę 1. Uszykować wszystkie składniki na zupę. Fasolę namoczoną wcześniej ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, oraz buraki. Resztę składników zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Barszcz ukraiński-podanie 2. Gotować warzywa z przyprawami, dodawać stopniowo kapustę i fasolę.
    Na końcu dodać ugotowane buraki, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną do zup. Podawać z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy