Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu jest przepyszny.
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
Biała część pora
Pół dużego selera
20g suszonych podgrzybków
4 duże buraki
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny w ziarnach
Sól
majeranek
Na zakwas:
1,5kg buraków czerwonych
główka czosnku
5-7 liści laurowych,
około 20 kulek ziela angielskiego
łyżka soli
kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
Barszcz na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
2.Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
3.Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.
4.Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem
Komentarze