Barszcz na zakwasie

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie przygotowany bez wywaru z grzybów można podać dzieciom i osobom, które nie jedzą grzybów.

  • 30 min

Składniki:

  • buraczki - ½ kg
    marchewka - 2 szt.
    pietruszka - 1 szt.
    cebula - 1 szt.
    seler - ¼ szt.
    czosnek - 3 ząbki
    liść laurowy - 1 szt.
    ziele angielskie - 3 szt.
    pieprz w ziarnach - 1 łyżeczka
    cukier - 1 łyżeczka
    sól - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
    majeranek suszony - 1 łyżeczka
    kwaśne jabłko - 1 szt.
    kwas z kiszonych buraczków - ½ litra
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku.
  • 2. Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut.
  • 3. Oba garnki odstawiam na noc. Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam.
  • 4. Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.

Porady

* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/buraczki-kiszone-na-barszcz-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować