Barszcz Lwowski

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od babci .

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag wołowiny z kością
    1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
    1 liść laurowy po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
    1 cebula z wbitym goździkiem
    50 dag małych czerownych buraków
    2 cytryny
    20 dag konfitur z rajskich jabłek
    1 szklanka gęstej śmietany
    1 łyżka mąki
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz lwowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół z mięsa i włoszczyzny z dodatkiem cebuli , liścia laurowego , ziaren ziela angielskiego i pieprzu .
  • 2. Buraki wyszorować i upiec w piekarniku , a następnie obrać je i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce .
  • 3. Obrane cytryny pokroić na plasterki , usuwając pestki .
  • 4. Buraki , cytryny i konfiturę z rajskich jabłek włożyć do rondla , zalać przecedzonym rosołem i chwilę gotować .
  • 5. Dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso i majeranek , doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać rozmieszaną z mąką śmietanę , wymieszać i podgrzać .
  • 6. Podawać z ziemniakmi z powy polanymi masłem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować