• Barszcz Lwowski

    Dodane przez: coorved

  • Przepis dostałam od babci .

  • Składniki

    50 dag wołowiny z kością
    1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
    1 liść laurowy po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
    1 cebula z wbitym goździkiem
    50 dag małych czerownych buraków
    2 cytryny
    20 dag konfitur z rajskich jabłek
    1 szklanka gęstej śmietany
    1 łyżka mąki
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ugotować rosół z mięsa i włoszczyzny z dodatkiem cebuli , liścia laurowego , ziaren ziela angielskiego i pieprzu .

    2.

    Buraki wyszorować i upiec w piekarniku , a następnie obrać je i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce .

    3.

    Obrane cytryny pokroić na plasterki , usuwając pestki .

    4.

    Buraki , cytryny i konfiturę z rajskich jabłek włożyć do rondla , zalać przecedzonym rosołem i chwilę gotować .

    5.

    Dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso i majeranek , doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać rozmieszaną z mąką śmietanę , wymieszać i podgrzać .

    6.

    Podawać z ziemniakmi z powy polanymi masłem .

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, szkola_babci, barszcz
  • 1 komentarz

Dodane przez: coorved

coorved 7

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-27T21:48:15+02:00

458 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »