Barszcz czerwony z tabasco

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Nieco inna wersja barszczu czerwonego z nutą korzenną i ostrością tabasco, polecam szczególnie tym co lubią eksperymentować w kuchni.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Barszcz z tabasco - SKŁADNIKI:

    zakwas:
    6 buraków
    główka czosnku
    50 ml tabasco
    pasterek świeżego imbiru
    2 gwiazdki anyżu
    10 goździków
    pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
    pół pęczka natki kolendry
    3 kromki razowego żytniego chleba na zakwasie
    2 łyżki soli morskiej
    łyżka cukru lub miodu

    składniki na barszcz:
    1 - 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 - 3 ugotowane buraki
    opcjonalnie: przyprawy sól, pieprz, cukier...

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony z tabasco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zakwasu:
    Buraki obieramy, kroimy w cienkie pasterki i wkładamy do kamionkowego słoja. Główkę czosnku rozdzielamy na ząbki, każdy rozgniatamy ręką, nie obieramy ze skórki. Następnie wlewamy tabasco. Imbir rozgniatamy nożem i również dorzucamy. Dodajemy resztę przypraw i kolendrę. Na wierzch układamy kromki chleba. Cukier/miód i,sól mieszamy z około 3 litrami zimnej, przegotowanej wody i zalewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 72 godziny.
  • 2. Przygotowanie barszczu:
    Rosół podgrzewamy dodajemy liść i ziele. Buraki ścieramy na tarce. Dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut by buraki zabarwiły rosół i dodały smaku. Wlewamy 2 - 3 szklanki zakwasu, próbujemy do smaku. Podgrzewamy i wyłączamy by barszcz nie tracił koloru. Doprawiamy do smaku, Przecedzamy do smaku. Podajemy z pierogami lub pasztecikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować