Barszcz czerwony z bobem

4.46 (149 ocen)

Pyszny barszczyk z gotowanym bobem .

Składniki:

  • * 4 szt buraki,
    * 3 szt ziemniak,
    * 1 szt marchew,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 2 szt liść laurowy,
    * 1 szt pietruszka,
    * sok z cytryny,
    * 1 szt śmietana 18 proc,
    * 2 szkl bób,
    * Sól do smaku
    * przypraw uniwersalna do smaku
    * 25 dag boczek wędzony,
    * cukier
    * barszcz czerwony Winiary
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .
  • 2. W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki .Dodajemy barszcz czerwony Winiary w proszku dla smaku i koloru.
  • 3. Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku . Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować