Barszcz czerwony (kiszony) z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz
Buraczki dokładnie umyć obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak aby buraczki były zanurzone.Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni.
Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku
2.Ciasto
Mąkę przesiać zrobić wgłębienie dodać jajko olej i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Następnie ciasto cienko rozwałkować wycinać kółka nakładać farsz.
Farsz
Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) następnie ugotować zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić zeszklić na maśle i dodać grzybki. Doprawić do smaku. Nakładać na ciasto zlepiać formować uszka.
Gotowe uszka wrzucać do osolonej wody. Gotowe uszka zalać barszczem.
Porady
Ukiszony barszcz można zalać do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce
Komentarze