Barszcz czerwony (kiszony) z uszkami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Smaczny barszczyk trochę musi posiedzieć kwas ale warto bo naprawdę dobry

  • 1 min

Składniki:

  • Barszcz
    - 1 kg czerwonych buraczków
    - 2 l przegotowanej wody
    - 2 kromki chleba żytniego
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 listki laurowe
    - 3 ziarenka ziela angielskiego

    Ciasto na uszka
    - 25 dag mąki
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju
    - woda letnia
    - sól

    Nadzienie do uszek
    - 5 dag suszonych grzybów
    - 1 mała cebula
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony (kiszony) z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz
    Buraczki dokładnie umyć obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak aby buraczki były zanurzone.Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni.

    Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku
  • 2. Ciasto
    Mąkę przesiać zrobić wgłębienie dodać jajko olej i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Następnie ciasto cienko rozwałkować wycinać kółka nakładać farsz.

    Farsz
    Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) następnie ugotować zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić zeszklić na maśle i dodać grzybki. Doprawić do smaku. Nakładać na ciasto zlepiać formować uszka.
    Gotowe uszka wrzucać do osolonej wody. Gotowe uszka zalać barszczem.

Porady

Ukiszony barszcz można zalać do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować