BARSZCZ CZERWONY CZYSTY Z PASTĄ POMIDOROWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli przyjdzie ochota na tradycyjne gotowanie – proponuję domowy barszcz czerwony z pomidorami. Warto ugotować od razu duży garnek, bo to świetna zupa na każdą porę dnia i roku - na gorący lunch, obiad czy kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg buraków
    500 g mięsa wieprzowego (lub kości wędzone)
    1 cebula
    1 duży słoik pomidorów bez skórki lub 1 słoieczk przecieru pomidorowego
    2-3 suszone grzybki
    warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por)
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    2 łyżki octu
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    pieprz do smaku

Barszcz czerwony czysty z pastą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vmhfop 1. Mięso zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, dodaj sól i majeranek. Następnie dodaj warzywa, suszone grzybki, rozgnieciony czosnek i gotuj do miękkości warzyw.
  • image-0ihs0in 2. W osobnym garnku zalej wodą buraczki (obrane i starte na grubej tarce). Doprowadź do zagotowania i zakręć ogień. Odstaw.
  • image-00ibi3o 3. Przecedź wywar z buraczków i dodaj do wywaru mięsno-warzywnego. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem oraz odrobiną octu. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do barszczu pastę pomidorową (ja użyłam własnych pomidorów w słoiku, które zblenderowałam) lub po prostu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • image-1eibdka 4. Przygotuj swój ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • image-01vf3i2 5. Przygotowany makaron zalej gorącym barszczem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy