Barszcz biały świętokrzyski

4.48 (151 ocen)

Polecam taki barszcz na Wielkanoc. Przygotowuję się go błyskawicznie, jest kremowy, delikatny, pyszny. A przepis na niego znalazłam w kalendarzu, wypróbowanie go to był strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy,
    2 litry wody,
    3 plasterki szynki wiśniowej,
    3 plasterki wędzonego boczku,
    200ml śmietany 30 lub 36%,
    4 jajka,
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka octu,
    2 łyżki mąki
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz biały świętokrzyski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz 1. Białe kiełbasy podsmażamy na patelni. Jajka gotujemy na twardo i kroimy ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek. Smażymy aż boczek się zarumieni. Do gotującej się wody dodajemy białe kiełbasy, podsmażoną cebulę i boczek oraz plasterki szynki.
  • barszcz 2. Dodajemy również ocet, sól i pieprz. Gotujemy razem około 10-15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone jajka. Śmietanę hartujemy i dodajemy do barszczu. Chwilkę jeszcze gotujemy.

    Podawać z pieczywem. Smacznego :)

Porady

Zupę można dodatkowo zagęścić mąką, mąkę należy rozpuścić w wodzie i kilku łyżkach wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować