Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.
50 min
Składniki:
400 g kiełbasy białej
pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
4 ząbki czosnku
marchew
4 duże ziemniaki
100 ml śmietany
łyżka mąki
500 ml zakwasu barszczu białego
4 jajka ugotowane na twardo
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
2 l bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny
sól ,pieprz
1.Kiełbasy ,pokrojoną w krążki marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę zalałem bulionem warzywnym ,ugotowałem i wyjąłem. Do wywaru dodałem przyprawy ,czosnek pokrojony w plasterki i zakwas. Lekko podgotowałem.
Śmietanę i mąkę połączyłem ,dolałem trochę wywaru ,wymieszałem i całość dolałem do zupy. Zagotowałem ,ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
Podałem z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasami pokrojonymi w plasterki.
Komentarze