Barszcz biały

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • 50 min

Składniki:

  • 400 g kiełbasy białej
    pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
    4 ząbki czosnku
    marchew
    4 duże ziemniaki
    100 ml śmietany
    łyżka mąki
    500 ml zakwasu barszczu białego
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    2 l bulionu warzywnego
    sok z 1/2 cytryny
    sól ,pieprz

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasy ,pokrojoną w krążki marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę zalałem bulionem warzywnym ,ugotowałem i wyjąłem. Do wywaru dodałem przyprawy ,czosnek pokrojony w plasterki i zakwas. Lekko podgotowałem.
    Śmietanę i mąkę połączyłem ,dolałem trochę wywaru ,wymieszałem i całość dolałem do zupy. Zagotowałem ,ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podałem z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasami pokrojonymi w plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy