Barszcz a'la Ukraiński na pieczonych buraczkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niby zwykły barszcz, jednak pieczone buraczki nadają mu piękniejszego koloru i smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g żeberek
    1 marchewka
    1 cebula
    300 g fasolki szparagowej
    400 g bobu
    2 pieczone buraki ćwikłowe
    sól
    pieprz
    ocet winny
    cukier
    listek laurowy
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    ziele angielskie
    4 łyżki śmietany
    natka pietruszki
    koper

Barszcz a'la ukraiński na pieczonych buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
    Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny)
    Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy