Bardzo smaczny karp w galarecie

4.5 (154 ocen)

  • 15 min

Jedna z wersji karpia w galarecie.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
    2 cebule,
    1 duża marchewka
    1 mniejszy seler,
    garść rodzynek,
    biała część pora
    1 łyżka sosu sojowego
    1 płaska łyżka cukru
    1 op. żelatyny instant na 2,5l wody,
    . sól. pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bardzo smaczny karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia sprawić, pokroić w dzwonka, osolić i odłożyć na 30 min. Warzywa zetrzeć na jarzynowej tarcePora pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka.
  • 2. Warzywa i cebulę włożyć do garnka.Zalać 1,5 l. wody.Dodać rodzynki i gotować na wolnym ogniu 15min. Włożyć głowę i gotować dalsze 15 min. Dołożyć cukier, włożyć dzwonka ryby. Gotować 30 min.
  • 3. Głowę usunąć, ugotowanego karpia wyłożyć na półmisek.Wywar doprawić ( w razie potrzeby).Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i zalać karpia.Podawać po całkowitym zastudzeniu.

Porady

Można użyć też filetów z karpia ze skórą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować