Bardzo prosty tort chałwowy

4.49 (158 ocen)

Nieskomplikowane wykonanie, a smak pyszny! Leciutki biszkopt i delikatny krem stanowią rozkosz dla podniebienia :)

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 dużych jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    300g chałwy waniliowej
    1 budyń waniliowy z cukrem
    200g masła
    półtorej szklanki mleka
    100g rodzynek

    Nasączenie:

    pół szklanki wody
    40ml alkoholu, np. likieru Amaretto

    Do dekoracji:

    pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort chałwowy

Bardzo prosty tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy go w formie na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
  • 2. Szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.

  • Dodawanie chałwy do masy 3. Miękkie masło ucieramy do białości, nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę. Odkładamy ok. szklankę masy do dekoracji tortu, do reszty wrzucamy osączone rodzynki i mieszamy masę łyżką.
  • Przekładanie tortu masą 4. Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy połową wody zmieszanej z alkoholem, przekładamy masą. Przykrywamy pozostałym blatem ciasta, nasączamy go, smarujemy odłożoną masą. Na wierzch tortu ścieramy gorzką czekoladę.

Porady

Rodzynki możemy namoczyć w alkoholu, np. rumie, wtedy najlepiej moczyć je całą noc. Nasączenie do tortu możemy przygotować również z wody i soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować