Bardzo kruche faworki

4.78 (189 ocen)

  • 30 min

Rodzinny przepis na faworki - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko znikają :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki wódki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.78 (189 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Bardzo kruche faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować