Baranek Wielkanocny - CYTRYNOWY

4.49 (154 ocen)

  • 45 min

Bardzo wyrazisty cytrynowy smak Baranka. Najwyższa pora zaplanować pieczenie baranka do koszyczka Wielkanocnego.

  • 45 min

Składniki:

  • 110 g margaryny
    2 jajka
    135 gram maki
    95 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża cytryna
    1 łyżka oleju
    dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy baranka
    troszkę bułki tartej do oprószenia formy
    cukier puder do dekoracji lub inna polewa
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranek wielkanocny - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Branek cytrynowy 1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, do utartej masy dodajemy cukier waniliowy, olej i stopniowo dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie otartą skórkę cytryny. Sok z wyciśniętej cytryny mocno podgrzać i gorący wlać do ciasta- bardzo powoli. Na koniec ubitą pianę z białek( ze szczyptą soli).
  • Natłuszczenie formy 2. Formę baranka bardzo dokładnie natłuścić i oprószyć bułką tartą.
    Formę napełniamy ciastem ok 2 cm zostawiam wolnego miejsca. Ciasto urośnie. Pieczemy nagrzanym piekarniku w temp. 180 z termoobiegiem ok. 35 40 min.
  • Baranek Cytrynowy 3. Z podanej porcji wychodzi jeden baranek.
    Gotowego baranka udekorować.

Porady

Dekorowanie gotowego baranka według własnych upodobań i chęci. Może to być polewa kolorów, polewa czekoladowa, lukier przyozdobiony kolorowymi cukierkami czy tradycyjnie oprószenie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować