Baozi - chińskie bułeczki

4.86 (213 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne chińskie bułeczki z nadzieniem mięsnym. Robi się je na prawdę łatwo a są o wiele smaczniejsze niż te z knajpki :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki + mąka do podsypania
    15 g drożdży świeżych
    130 ml ciepłego mleka
    130 ml ciepłej wody + ewentualnie woda do dodania
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli


    Farsz:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 płaska łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
    1 łyżka octu balsamicznego
    pęczek dym - tylko biała część
    1 cebula
    3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
    sos tabasco - tak z 5 chluśnięć
Wystaw ocenę:

4.86 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Baozi - chińskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko wymieszaj w wodą i cukrem. Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odstaw na kilka minut aż zaczną się pienić drożdże
  • 2. Do miski przesiej mąkę i sól, dodaj pieniące się drożdże.
    Wyrabiaj elastyczne ciasto ( w razie czego dolej wody).
    Ciasto włóż do garnka i przykryj ciepłą i wilgotną ściereczką.
    Odstaw na 30 min
  • 3. Farsz:
    Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienki eplasterki dymkę i cebulę pokrojoną w cienkie pół plasterki. Przesmaz do zezłocenia.
  • 4. DO cebuli dodaj cet balsamiczny wymieszaj. Dodaj mięso mielone i przyprawy z tabasco. Wymieszaj , przesmażaj ok 10 min tak by nie zrobiły się grudki mięsa. Przestudź
  • 5. Ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieć.
    Rozwałkuj na grubośc ok 0.5 cm.
  • 6. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy 10cm.
    Nakładaj po ok 2 łyżki farszu, ścągaj brzegi ciasta do góry.
  • 7. Gotuj na parze ok 10-15 minut.
    Podawaj z dowolnym sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować