Tradycyjne chińskie bułeczki z nadzieniem mięsnym. Robi się je na prawdę łatwo a są o wiele smaczniejsze niż te z knajpki :)
30 min
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki + mąka do podsypania
15 g drożdży świeżych
130 ml ciepłego mleka
130 ml ciepłej wody + ewentualnie woda do dodania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 płaska łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
1 łyżka octu balsamicznego
pęczek dym - tylko biała część
1 cebula
3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
sos tabasco - tak z 5 chluśnięć
Baozi - chińskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko wymieszaj w wodą i cukrem. Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odstaw na kilka minut aż zaczną się pienić drożdże
2.Do miski przesiej mąkę i sól, dodaj pieniące się drożdże.
Wyrabiaj elastyczne ciasto ( w razie czego dolej wody).
Ciasto włóż do garnka i przykryj ciepłą i wilgotną ściereczką.
Odstaw na 30 min
3.Farsz:
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienki eplasterki dymkę i cebulę pokrojoną w cienkie pół plasterki. Przesmaz do zezłocenia.
4.DO cebuli dodaj cet balsamiczny wymieszaj. Dodaj mięso mielone i przyprawy z tabasco. Wymieszaj , przesmażaj ok 10 min tak by nie zrobiły się grudki mięsa. Przestudź
5.Ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieć.
Rozwałkuj na grubośc ok 0.5 cm.
6.Z ciasta wycinaj kółka o średnicy 10cm.
Nakładaj po ok 2 łyżki farszu, ścągaj brzegi ciasta do góry.
7.Gotuj na parze ok 10-15 minut.
Podawaj z dowolnym sosem
Komentarze