• 4 min

Doskonały przykład tradycyjnej, chińskiej kuchni.

  • 4 min

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
    - 10 gram drożdży
    - 1,5 łyżeczki cukru
    - 250 gram mąki
    - 0,5 łyżeczki soli
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 125 ml wody
    - marchewka
    - żółta i czerwona papryka
    - limonka
    - czerwona cebula
    - kapusta pekińska
    - czosnek
    - świeża bazylia
    - pieprz cayenne
    - czubata łyżeczka startego imbiru
    - płaska łyżeczka sosu sambal lub pasta chilli
    - sól, pieprz
    - koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baozi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę. Oprócz imbiru, marchewki, skórki limonki, czerwonej cebuli, które ścieramy na tarce. Parzymy czosnek i szatkujemy go.
  • 3. Wszystko razem smażymy
  • 4. Do smażących się warzyw dodajemy płaską łyżeczkę sosu sambal lub pasty chilli. Do tego dodajemy sól, pieprz, sok z całej limonki, cały, mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  • 5. Farsz po usmażeniu studzimy.
  • 6. Ciasto ponownie rozgniatamy na stole rwąc większe kawałki, rozciągając je w dłoniach by były płaskie ale nie za cienkie.
  • 7. Następnie na ciasto nakładamy farsz i wykonujemy kapturek, który staramy się dociskając lekko do stoły wyrównać z resztą ciasta.
  • 8. Tak przygotowane baozi umieszczamy na parze na 10 minut.

Porady

Można dodać sos mięsny do polania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować