Bao Buns - chińskie bułeczki na parze

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cudownie puszyste, rozpływające się w ustach Bao Buns, są hitem w mojej kuchni. Idealnie komponują się z pieczonym boczkiem (chrupiąca skórka to obowiązek) i świeżymi warzywami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - mąka 0,5 kg
    - cukier 1 łyżka
    - sól 1/2 łyżeczki
    - drożdże 1 łyżka
    - letnia woda 1/2 szklanki
    - mleko 50 ml
    - ocet ryżowy 1 łyżeczka
    - olej roślinny 1 łyżeczka
    - woda 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bao buns - chińskie bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Zrób mały dołek i wsyp tam drożdże, zalej 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj. Zostaw na około 10 minut.
  • 2. Do masy dodaj mleko, ocet ryżowy i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Powoli dolewaj wody do masy i wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie elastyczne.
  • 3. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Po upływie godziny podziel ciasto na mniejsze części, uformuj wałek i podziel ciasto na sekcje (patrz film).
  • 4. Formuj kulki, rozwałkuj je lekko i posmaruj cienką warstwą oleju. Gotuj na parze przez około 6 minut.

Porady

Bułeczki można przygotować wcześniej, a przed posiłkiem lekko podgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować