Banoffee pie z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czy są tu jacyś fani ciast bez pieczenia ?? Ja je uwielbiam ! Banoffee pie jest chyba moim ulubionym. Uwaga - ciasto jest bardzo słodkie ! Ale takie właśnie lubię najbardziej :)Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by pozostało w lodówce na całą noc. Uwaga - bitą śmietanę przygotowujemy pr

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g ciastek markiz bez nadzienia
    1/3 miękkiego masła
    1 puszka (ok 400 g) kajmaku z puszki
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    400 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru
    3 banany
    kakao do oprószenia

Banoffee pie z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zblenduj wraz z masłem na piasek. Jeśli nie masz blendera - użyj tłuczka do mięsa. Ciasteczka włóż do woreczka i pokrusz je uderzając tłuczkiem. Następnie wymieszaj dokładnie z masłem.
    Masę ciasteczkową wyłóż na dno i boki tortownicy o średnicy ok 20 - 22 cm. Ciasteczka mocno ugnieć. Włóż do lodówki.
    Obie czekolady połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do garna i podgrzewaj co całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę zmiksuj wraz z masą kajmakową i wyłóż na ciasteczkowy spód. Włóż na całą noc do lodówki ( wystarczy 5 godzin).
    Kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Banany pokrój w plasterki. 2 banany wmieszaj w bitą śmietanę, jednego zostaw do dekoracji.
    Bitą śmietanę wyłóż na ciasto, udekoruj bananem, oprósz kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy