Banoffee Pie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Ulubiony deser księżnej Diany.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - herbatniki digestive: 225 gramów
    - masło: 120 gramów
    - czekolada deserowa: 100 gramów
    - masa krówkowa (1 mała puszka): 400 gramów
    - banany: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - śmiatana kremówka 30%: 300 mililitrów
    - czekolada (do dekoracji): 30 gramów

Banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Herbatniki zemleć lub bardzo drobno pokruszyć. 70 g masła włożyć razem z czekoladą do rondelka i stopić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.
    Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą, dokładnie przyciskając. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 - 12 minut. Ostudzić.
    Masę krówkową utrzeć dokładnie z 50 g masła - dzięki niemu masa nabierze ładnego karmelowego koloru, nie będzie za lepka, ani za słodka. Poza tym ciasto będzie trzymało fason i nie rozpłynie się po przekrojeniu. Wyłożyć na ostudzony spód i schłodzić w lodówce.
    Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieją. Ułożyć na masie krówkowej.
    Śmietanę ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować roztopioną czekoladą. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy