Banany w chmurkach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne, szybkie ciasto, które sprawiło, że ciężki dzień przerodził się w bardzo przyjemny wieczór. Przepis ten pierwszy raz zrobiłam używając serka mascarpone. Dopiero teraz posmakowałam tego specjału

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    200 g mąki tortowej
    200 g cukru (najlepiej drobny)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml oleju

    Masa:
    400 ml śmietanki kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    5 bananów

    Czekolada do posypania

Banany w chmurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek. Mikserem na najszybszych obrotach ubić białka na sztywno, dodać żółtka a potem cukier. Dodać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na dużą blachę. Wstawić na nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

    Gdy ciasto ostygnie ubić śmietanę raz z serkiem mascarpone.

    Masa:
    DO miksera wlać śmietankę kremówkę i dodać serek mascarpone. Ubijać dopóki nie pojawią się charakterystyczne fale na masie.

    Na cieście rozłożyć pokrojone banany, zalać masą śmietanową. Posypać startą czekoladą. Wstawić na chwilę do lodówki i SMACZNEGO!!

Porady

Śmietanka kremówka powinna być dobrze schłodzona. Minimum 2 godziny w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy