Bananowy deser

0 (0 ocen)

Po prostu „niebo w gębie”. Idealny deser dla naszych najmłodszych łasuchów. Z tych proporcji wychodzi śmiało nawet 6 deserków, jeśli użyjemy mniejszych pucharków!!!POLECAM!!!!

Składniki:

  • Składniki na 3 duże porcje:
    • Około 15 sztuk czekoladowych herbatników,
    • 1 galaretka cytrynowa,
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki zwykłej,
    • 2 żółtka,
    • 3 banany do budyniu,
    • 1 banan do galaretki,

Bananowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokruszone herbatniki 1. Herbatniki rozkruszamy i porcjujemy do przygotowanych pucharków.
  • ugotowany budyń 2. Połowę mleka zagotowujemy. Do drugiej połowy dodajemy mąki oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku.
  • przygotowanie bananów 3. Trzy banany obieramy ze skórki. Połamane na mniejsze części przekładamy do garnka. Tak przygotowane miksujemy.
  • dodanie bananów do budyniu 4. Zmiksowane banany przelewamy do ciepłego budyniu i dokładnie miksujemy całość.
    Tak przygotowany bananowy budyń porcjujemy do pucharków, umieszczając go na herbatnikach. Deser pozostawiamy do ostygnięcia budyniu.
  • rozpuszczanie galaretki 5. Między czasie galaretkę wsypujemy do garnuszka. Rozpuszczamy ją w 1 i 3/4 szklanki wody. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
  • zalanie bananów 6. Gdy budyń ostygnie obieramy banana i kroimy w plasterki. Umieszczamy go na budyniu i zalewamy zimną galaretką. Deser odstawiamy do lodówki by galaretka stężała. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy