Bananowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne ciasto, lekko wilgotne dzięki bananom. Niezwykle prosty w wykonaniu bananowy chlebek na drugie śniadanie.

  • 50 min

Składniki:


  • banan 3-4 sztuki dojrzałe
    mąka pszenna 1,5 szklanki
    jajka 1 duże lub 2 małe
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    cukier 1/2 szklanki
    sól 1 szczypta
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    masło 70 gram
    mielony cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka
    anyż mielony 1/2 łyżeczki

Bananowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rozpuścić masło, następnie mąkę przesiać z sodą, dodać cynamon i anyż.
    W dużej misce rozgnieć widelcem banany dosypując cukier, wlać masło oraz wbić jajko roztrzepane z solą.
    Na koniec wsypać przesianą mąkę z sodą i przyprawami.
    Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
    Keksówkę wysmarować masłem i posypaną niewielką ilością mąki pszennej, przelać ciasto.
    Piec w 170 stopniach przez 50 minut (do suchego patyczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy