Bananowo porzeczkowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny orzeźwiający deser, moja wnusia go uwielbia;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Paczka okrągłych biszkoptów

    Serek truskawkowy 1 l
    2-3 banany
    2 szklanki czerwonych porzeczek
    1 galaretka malinowa + 250 ml wody
    2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
    2 galaretki agrestowe + 750 ml wody
    2 galaretki wiśniowe + 800 ml wody

Bananowo porzeczkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretka 1. Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.
    Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.
  • masa 2. Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę.
    Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.
  • torcik 3. Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.
    Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)

Porady

Można użyć dowolnych owoców i galaretek. Zamiast biszkopcików można upiec niski biszkopt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy