Ciasto bananowo-delicjowe

0 (0 ocen)

Zrobiłam go na te święta Wielkanocne według własnego pomysłu.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    łyżka maki ziemniaczanej
    łyżka octu
    Masa I:
    nektar bananowy ( ok. 2,5 szklanki)
    1,5 galatertki cytrynowej
    4 banany
    Masa II:
    mleko
    kasza manna
    margaryna ( 1, 5 kostki)
    łyżka cukru
    dodatkowo:
    1,5 galaretki cytrynowej
    2,5 szklanki wody
    delicje

Ciasto bananowo-delicjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka dobrze zmieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy po trochu mąki pszennej zmieszanej z mąką ziemniaczaną. Cały czas dodając ją przez sitko. Dodajemy ocet. Mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Nektar zagotowujemy a następnie roztrzepujemy w nim galaretkę, dodajemy pokrojone w kostkę banany. Czekamy aż zacznie tężeć i przelewamy na biszkopt ułożony w formie do ciasta.
    Kaszę manną gotujemy z łyżką cukru w mleku jak budyń. Gdy ostygnie ucieramy z margaryną. Przekładamy na masę I ( bananową ).
    Na masę II kładziemy delicje z zalewamy je tężejącą galaretką ( ta rozrabiamy jak pisze na opakowaniu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy