Bananowo-czekoladowa piłka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Danuta Tolksdorf.Świetny pomysł na słodki prezent dla miłośnika futbolu. Widok i smak tortu sprawiąmu wiele radości.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - czekolada w proszku: 3 łyżki

    - śmietana 30%: 750 mililitrów
    - śmietana fix: 3 sztuki
    - cukier puder (do smaku wg. uznania): 1 łyżka
    - banany: 3 sztuki
    - czekolada (biała i ciemna): 2 sztuki
    - dżem (kwaśny): 1 sztuka
    - cytryna (sok z cytryny): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowo-czekoladowa piłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę z czekoladą
    i mieszamy. Proszek mieszamy z łyżeczką zimnej wody, dodajemy do ciasta. Wylewamy o małej tortownicy i do małego okrągłego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 °C.
  • 2. Śmietanę ubijamy z fiksami i cukrem. Część odkładamy. Biszkopty przekrawamy. Dolny smarujemy dżemem, następny śmietaną i układamy pokrojone banany skropione sokiem z cytryny.
    Smarujemy śmietaną.
  • 3. Nożem wykrawamy piłkę. Smarujemy śmietaną i posypujemy
    startą białą czekoladą. Z folii aluminiowej formujemy łatkę na piłce i robimy wgłębienie w cieście – posypujemy je ciemną czekoladą. Z pasków ciemnej czekolady układamy szwy na piłce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować