Bananowo-cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Dodaj żółtka i jeszcze chwile ubijaj. Na koniec dodaj mąkę, suchy kisiel i proszek. Wszystko delikatnie wymieszaj żeby nie było grudek. Piecz w blaszce lub tortownicy około 30-35 min.
Masa; 2 galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szkl wrzątku. Dokładnie wymieszaj i zostaw aż zrobi się zimna. W tym czasie do wysokiej salaterki lub miski wsyp 2 śnieżki i zalej je półtora szkl zimnego mleka. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Wstaw do lodówki. Kiedy galaretka będzie zimna, wlewaj ją powoli do ubitej śmietany i ubijaj na najniższych obrotach aż masa zrobi się gęsta. Banany rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, skrop sokiem z cytryny i wmieszaj do masy. Cała masę wylej na biszkopt.
Na koniec rozpuść 2 galaretki w 1 i 1/2 szkl wrzątku. Kiedy będą zimne i zaczną tężeć, wylej je na placek. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz.
S..M..A..C..Z..N..E..G..O!:)
Komentarze