Bananowo-cytrynowy puszek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wymyśliłam je na szybko. Jest lekkie i smaczne. To coś dla bananożerców;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt cytrynowy: 5 jajek, 150 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki, 1 kisiel cytrynowy,
    Masa bananowo-cytrynowa: 2 śnieżki( bite śmietany w proszku), półtora szkl mleka zimnego, 2 galaretki cytrynowe,5 bananów.
    Ponadto: 2 galaretki agrestowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowo-cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Dodaj żółtka i jeszcze chwile ubijaj. Na koniec dodaj mąkę, suchy kisiel i proszek. Wszystko delikatnie wymieszaj żeby nie było grudek. Piecz w blaszce lub tortownicy około 30-35 min.
    Masa; 2 galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szkl wrzątku. Dokładnie wymieszaj i zostaw aż zrobi się zimna. W tym czasie do wysokiej salaterki lub miski wsyp 2 śnieżki i zalej je półtora szkl zimnego mleka. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Wstaw do lodówki. Kiedy galaretka będzie zimna, wlewaj ją powoli do ubitej śmietany i ubijaj na najniższych obrotach aż masa zrobi się gęsta. Banany rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, skrop sokiem z cytryny i wmieszaj do masy. Cała masę wylej na biszkopt.
    Na koniec rozpuść 2 galaretki w 1 i 1/2 szkl wrzątku. Kiedy będą zimne i zaczną tężeć, wylej je na placek. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz.
    S..M..A..C..Z..N..E..G..O!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować